bij scheiding van ouders
Op het bord staan huizen waarin kinderen wonen die iets gemeenschappelijks hebben: hun ouders wonen niet meer bij elkaar. Elk huis staat voor een belangrijk aspect in het rouwen voor kinderen bij scheiding. Elk huis heeft 20 vragen. Vragen die gaan over de tijd voor de scheiding, tijdens de scheiding en na de scheiding. Er zijn ook opdrachten die het kind, de jongere kan doen. Er horen beeldkaarten bij het spel.
in beeld
We gebruiken het speelbord met de zes huizen. Elk huis verbeeld een aspect uit het leven voor, tijdens en na het verlies van de dierbare, de scheiding of het trauma. Hierbij heb je (Playmobil of Duplo) poppetjes nodig. De situatie wordt zo in beeld gebracht.
Dit is een prachtige tool om in te zetten bij een eerste gesprek. Als therapeut krijg je veel informatie en samen met de cliënt wordt er inzicht in de problematiek verkregen.
Om met het spel optimaal te kunnen werken is het raadzaam de training te volgen. Je gaat ontdekken hoe Hart op de tong ingezet kan worden in een groep en individueel. Met Hart op de tong in beeld leer je systemisch te kijken door opstellingen te doen met poppetjes op het speelbord. De training bestaat uit twee dagdelen waarvan één dagdeel uit systemisch werken zal bestaan en één dagdeel uit alle andere mogelijkheden die het spel biedt. De fysieke training bestaat uit één hele dag in Ommen.
Deze aanvulling is gebaseerd op het contextueel en systemisch gedachtegoed van Bert Hellinger. Hij gaat ervan uit dat relaties in welke vorm dan ook invloed hebben op onze ontwikkeling, op ons (sociaal)functioneren, op hoe we ons voelen en op onze lichamelijke gezondheid. Hellinger maakt daarbij onderscheid tussen relaties met een bloedband, die je dus gegeven zijn, en gekozen relaties. Hij gaat ervan uit dat wanneer we problemen hebben, het voornamelijk de relaties met een bloedband zijn waardoor we heling kunnen ontvangen. Juist bij echtscheiding en trauma’s wordt hier veel pijn gevoeld.
bij rouw en verlies
Hart op de tong bij rouw en verlies heeft dezelfde spelregels als Hart op de tong bij scheiding. De 108 vragen zijn gericht op het verlies van een dierbare en het rouwen daarover. Elk huis staat voor een belangrijk aspect in het rouwen voor kinderen, jongeren en volwassenen bij het verlies van een dierbaar persoon. Vragen die gaan over wie de overleden voor je was, afscheid nemen, overlijden, rouwen en hoe pak je de draad weer op.
In de verschillende fasen van de rouwen zijn vijf bijbehorende taken te onderscheiden. Tijdens het spelen van dit spel wordt er gewerkt aan de vijf ontwikkelingstaken. Door middel van de vragen en opdrachten leert men op een laagdrempelige manier over het verlies of de scheiding te praten. Zo kan men het verlies of de scheiding een plek geven. Als een kind leert praten over zijn gevoelens van de verlies, is dit beter voor de verdere ontwikkeling van het kind.
Hart op de tong bij rouw en verlies kan goed gebruikt worden bij volwassenen.
“Door lotgenotencontact ontstaat er (h)erkenning, zo veranderen lotgenoten in bondgenoten.”