Het proces
Inleidend gesprek
We beginnen met een inleidend gesprek, waarin we de zorg bespreken die jullie hebben over één of meer van je kinderen. Vooraf hebben jullie al een vragenlijst toegestuurd gekregen. Deze is vooral bedoeld om je stil te laten staan jou familiesysteem. Tijdens het invullen van deze vragenlijst kan het zijn dat je sommige dingen niet weet. Als je dit gemakkelijk kunt navragen is dat fijn, maar je hoeft er geen extra moeite voor te doen.
Aan het licht
Tijdens de opstelling kunnen er dingen aan het licht komen, die in de diepte spelen, omdat deze zich in het collectieve familiegeweten bevinden. Dat is een diepere laag waar veel mensen zich niet bewust van zijn, maar die op de achtergrond meespeelt.
In opstelling staan
Het kan zijn dat we gezinsleden vragen om zelf ook in de opstelling te komen staan. Dit is voor kinderen altijd vrijblijvend. Wanneer zij dit niet willen is dit oké. Voor volwassenen geldt, dat zij wel dienen deel te nemen. We werken volgens het principe dat ouders ‘moeten’ en dat kinderen ‘mogen’.
Begeleiding
Tijdens de opstelling mag je rekenen op zorgvuldige begeleiding. Als dit de eerste keer is dat je een opstelling meemaakt hoef je je hierover dus geen zorgen te maken.
Speelhoek
We hebben in de kapel altijd een hoekje voor de kinderen ingericht, waar ze naar hartenlust kunnen spelen. De opstelling kan rustig doorgaan, ook als de kinderen zich in de speelhoek willen terugtrekken.
Reflectie
Een totale opstelling met inleidend gesprek duurt ongeveer twee uur. Als de opstelling beëindigd is, hebben we nog even een kort moment van reflectie en nabespreking. Daarna gaan jullie huiswaarts.
Ervaring delen
Zorg dat je na een opstelling wat rust en ruimte voor jezelf creëert, omdat onze ervaring is dat een opstelling veelal als intens wordt ervaren. We vragen jullie na ongeveer 10 dagen om ons een mailtje met je ervaring te sturen. Voor vragen nadien zijn we ook beschikbaar.
Deelname met een heel gezin bedraagt €180,-.